Onze werkzaamheden

We zijn een dierenartsenpraktijk voor gezelschapsdieren in de brede zin : d.w.z. we behandelen honden, katten, konijnen, fretten, cavia’s…

We doen zowel het standaard werk zoals vaccinaties, urine- en bloedonderzoek, chippen etc.

Daarnaast de meer gevorderde diagnostiek, behandelingen en operaties.

We zijn een dierenartsenpraktijk voor gezelschapsdieren in de brede zin.

Bloeddrukmeting

In onze praktijk beschikken de dierenartsen over een speciale bloeddrukmeter. Hiermee kan de bloeddruk van bijvoorbeeld uw kat worden gemeten.

Een hoge bloeddruk komt bij met name oudere katten regelmatig voor en kan bij deze dieren grote gezondheidsproblemen veroorzaken.

Niet altijd is een duidelijke oorzaak van een hoge bloeddruk te vinden, maar bekend is wel dat dieren met een te snel werkende schildklier of nierproblemen een grotere kans hebben op het ontwikkelen van een (te) hoge bloeddruk.

Een hoge bloeddruk kan vervolgens problemen aan de ogen, nieren of zelfs hart geven.

Bloeddruk meten

Chippen

Sinds 1 april 2013 is het verplicht om elke hond te laten chippen en registreren. Het chippen van de hond gebeurt binnen 7 weken, het registreren binnen 8 weken. Ook alle honden, die na die datum naar Nederland zijn meegebracht, moeten van tevoren zijn gechipt. Binnen twee weken na aankomst moet u de hond, die u uit het buitenland heeft meegenomen, hebben geregistreerd. Honden die vóór 1 april 2013 zijn geboren, hoeft u niet verplicht te chippen en registreren.

  • Een chip gaat normaal gesproken een dierenleven lang mee.
  • Uw huisdier voelt niets van de chip, alleen het prikje bij het inbrengen kan even een beetje pijn doen.
  • Uw dier kan de chip niet verliezen, in tegenstelling tot een bandje met penning of adreskoker. Uw dier kan er ook niet achter blijven hangen.
  • Een chip is fraudebestendig. Verwijderen kan alleen via een chirurgische ingreep door een dierenarts en de code kan niet worden veranderd.
  • Ook jonge dieren kunnen al gechipt worden.
  • Je ziet er niks van! Een chip is niet ontsierend.

Het is mogelijk om uw dier bij ons te laten chippen. Daarbij zullen wij zorgen voor een goede registratie.

Gerard aan het chippen

Vaccinaties

Vaccineren
Vaccinatie is een belangrijke en praktische manier om te zorgen dat uw huisdier beschermd voor een aantal ernstige ziektes door het leven kan. Door vaccinaties zorgen we ervoor dat het immuunsysteem van uw dier bij een besmetting gelijk in actie kan komen.

Voor optimale preventieve zorg bieden wij enkele vaccinaties aan. Sommige vaccinaties zijn eigenlijk voor alle dieren nuttig (de kernziektes), andere zijn alleen nodig in bepaalde situaties, bijvoorbeeld als uw dier mee naar het buitenland gaat, of veel in contact komt met andere dieren (pension, (puppy)cursus, uitlaatservice, shows, uitlaatvelden).

Hierbij volgen wij het vaccinatieschema dat aangeraden wordt door specialisten, tijdens de gezondheidscontrole bespreken wij met u welke entingen op dat moment nodig zijn.De bescherming tegen verschillende infectieziektes kan verschillen qua werkingsduur.

Titeren
Om zeker te zijn van goede bescherming zonder onnodige vaccinaties.
Vanaf 2019 kunnen wij in onze praktijk ook ‘titeren’, hiermee kijken we hoe goed de weerstand van uw dier tegen een aantal ziektes is. De uitslag van deze test kan aangeven dat uw dier nog 1-3 jaar beschermd is tegen de geteste virussen of dat een extra vaccinatie nodig is om de weerstand weer op te bouwen. Hiervoor nemen we tijdens het (gezondheids)consult bloed af van uw huisdier waarna we na een korte wachttijd u een passend vaccinatieadvies zullen geven.

Vaccinaties

Urine en bloedonderzoek

Soms is het nodig dat er bij uw huisdier aanvullend onderzoek plaatsvindt. Te denken valt aan bijvoorbeeld een urine– onderzoek of een uitgebreid bloedonderzoek.

Bloedonderzoek kan in veel situaties meer informatie geven en helpen bij het stellen van een diagnose. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kat die veel drinkt, in huis plast, steeds magerder wordt en niet meer wilt eten, of aan een oudere kat die afvalt ondanks een zeer goede eetlust en een hond die weinig fut heeft en erg bleek is in de slijmvliezen.

Urineonderzoek is nodig bij veranderingen in het plasgedrag. Dat kan zijn vaker plassen, kleinere beetjes plassen, grote hoeveelheden plassen, op ongewenste plekken plassen (in huis!), onzindelijkheid. Ook als de urine afwijkend is van kleur of geur is urineonderzoek nodig.

Apparatuur voor deze onderzoeken bevinden zich in ons praktijkpand zodat de resultaten snel bekend kunnen zijn en een behandeling snel gestart kan worden

Urine-onderzoek

Bloedprikken

Centrifugeren

Röntgenonderzoek

Onze praktijk heeft de beschikking over moderne digitale röntgenapparatuur, foto’s zijn hiermee nog sneller beschikbaar en te beoordelen dan foto’s gemaakt met oudere technieken. Mocht de toestand van uw dier daartoe aanleiding geven dan is een röntgenfoto zo gemaakt!

Onze dierenartsen zijn opgeleid om deze foto’s deskundig te beoordelen. Wij bieden ook de mogelijkheid om bij bijzondere of vage klachten de hulp in te roepen van een specialist.

Heup uit de kom (zie de rode kring)

Blaassteen (zie rode kring)

Operaties

Voor heel veel operaties kunt u met uw huisdier in onze praktijk terecht.

Een kleine opsomming van operaties die wij regelmatig verrichten:

  • Sterilisatie en castratie
  • het verwijderen van bulten en gezwellen,
  • het verwijderen van blaasstenen,
  • kijkoperaties in de buik,
  • darmoperaties –bijvoorbeeld doordat het dier een vreemd voorwerp heeft ingeslikt-, maar u kunt ook bij ons terecht voor orthopedische operaties.
  • Kruisband operatie TTA Rapid

Onze praktijk heeft de beschikking over de meest moderne narcosemiddelen en bewakingsapparatuur.

Hierdoor kunnen ook risicopatiënten worden geopereerd. Vanzelfsprekend wordt iedere patiënt voor operatie door ons uitgebreid onderzocht.

Onze dierenartsen en assistentes kunnen u adviseren over een optimale nazorg na een operatie. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan pijnstilling.

Andreas aan de operatietafel

Kruisbandoperatie TTA Rapid

Nieuw in Dordrecht: 

In de afgelopen jaren is op de Universiteit Gent een gewijzigde knieoperatie ontwikkeld ter behandeling van knieproblemen door kruisbandletsel bij de hond.

Een gescheurde kruisband is een probleem dat bij honden vaak voorkomt en zorgt voor onstabiliteit, pijn en versnelde slijtage van de aangedane knie (artrose).

Het grootste voordeel van deze nieuwe TTA versie is het snellere herstel door minder schade aan het bot en omliggende weefsels. Mede hierdoor treden er minder complicaties op bij de TTA Rapid en worden alle positieve elementen van de originele TTA bewaard.

Uw hond is dus sneller genezen en heeft in de toekomst minder last van slijtage en artrose klachten van de geopereerde knie. Onze dierenarts Andreas Stad heeft in maart 2014 de opleiding voor deze nieuwe methode afgerond.

  • Voor uitgebreider informatie over de TTA operatie, ga dan naar de website van Faculteit Diergeneeskunde.
  • Wilt u meer weten neem dan vrijblijvend contact met ons op het praktijknummer 078-6135779.

Kruisband TTA rapid operatie.

Sterilisatie en castratie

Natuurlijk kunt u ook deze ingrepen bij ons laten verrichten. Het is overigens beter te spreken van neutralisatie.

Deze neutralisatie bij vrouwelijke dieren voeren wij het liefst op jonge leeftijd uit. Bij een teefje komt dit neer op of voor de 1e loopsheid, op 6-7 maanden, of 3 maanden na de 1e loopsheid. Een poes kan voor de 1e krolsheid geneutraliseerd worden, dus ook op 6-7 maanden leeftijd.

Dit heeft meerdere medische voordelen, zoals operatierisico en de kans op borstkanker op latere leeftijd. Ook reuen en katers kunnen al vanaf dezelfde leeftijd gecastreerd worden.

Wij werken volgens de laatste normen: bij de poes en de teef worden alleen de eierstokken verwijderd. Hierdoor is er slechts een kleine buiksnee nodig. Voor een poes soms maar 1 à 2 cm en voor een grote teef (van bijvoorbeeld 40 kg) maximaal 4 à 5 cm. Door wondjes zo klein mogelijk te houden zien we sneller herstel, minder pijn en evenzo belangrijk minder complicaties. Ook een kortere operatietijd vertaalt zich terug in onze veelal lagere tarieven voor sterilisatie en castratie. Indien tijdens de ingreep blijkt dat de baarmoeder afwijkend is, dan zal deze wel gelijk verwijderd moeten worden.

We zorgen voor goede pijnstilling tijdens en na de ingreep, waardoor snel herstel kan optreden.

  • Voor informatie over neutralisatie konijn klik HIER.

Een dier dat ‘s ochtends wordt geopereerd kan vaak aan het eind van die ochtend of aan het begin van de middag alweer goed wakker mee naar huis. Wij bellen u wanneer uw dier weer mee naar huis mag.

Heeft u vragen over onze operatiewijze of over onze tarieven belt u dan vrijblijvend met onze assistentes. Telefoonnummer: 078-6135779

Huidproblemen

Huidproblemen bij honden en katten komen veelvuldig voor en zijn een uitdaging om te behandelen.

Bij de aanpak van huidproblemen zijn meerdere benaderingswijzen mogelijk.

In overleg met de eigenaar stellen wij een behandelplan voor een dier op. Zo kunnen wij de huid gaan onderzoeken op gisten of op schurft.

Wij kunnen speciale voeders of voedseltoevoegingen voorschrijven al dan niet gecombineerd met een antibioticum, medicinale shampoo’s of prednison. Een klein aantal gevallen zullen wij zelfs doorverwijzen naar een huidspecialist.

Heeft uw hond last van huidklachten en jeuk?

De kans is groot dat deze klachten worden veroorzaakt door een allergie. Voedselallergie of een allergie voor o.a. pollen en huisstofmijten ‘verziekt’ het leven van menige hond en baas.

Kijk eens naar deze video en herkent u deze klachten?

Neem dan contact met ons op!

Katten ontklitten of scheren

Wist u dat… u bij ons terecht kunt om uw kat te laten ontklitten of scheren?

De meeste katten hebben weinig vachtverzorging nodig. Vooral kortharige katten kunnen dit goed zelf. Bij halflang- of langharige rassen is het echter nodig dagelijks of enkele malen per week de vacht te borstelen. Op deze manier kunnen dode en losse haren en klitten voorkomen en verwijderd worden. Uit de praktijk blijkt dit echter vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Katten laten borstelen namelijk niet altijd even makkelijk toe. Wij raden daarom aan om alle katten vanaf jonge leeftijd te laten wennen aan het kammen. De ervaring leert dat eigenaren pas beginnen met borstelen wanneer er al klitten in de vacht zijn ontstaan, waardoor dit voor de kat pijnlijk is.

Steeds vaker wordt er daarom gekozen deze katten eens of meerdere malen per jaar te laten ontklitten of scheren. Hierdoor wordt de vacht van de kat weer in goede conditie gebracht en zult u minder haren in huis vinden.

Afhankelijk van de conditie van de vacht bespreken we samen met u of het verstandig is om uw kat uit te kammen of te scheren en of we dit al dan niet onder lichte sedatie zullen doen. Dit is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid klitten en het karakter van de kat.

Gizmo

Knotje

Gebitsreiniging

Regelmatig poetsen houdt het gebit van uw hond (of kat) schoon en gezond. Bij dieren waarbij poetsen niet lukt of die veel tandsteenaanslag hebben zal het nodig zijn het gebit professioneel te reinigen.

Een stinkende adem is een aanwijzing voor ontstekingen in de mond. Deze ontstekingen zijn slecht voor de gezondheid van het dier en kunnen bijvoorbeeld hartklepproblemen veroorzaken!

Wij kunnen het gebit van uw hond of kat reinigen en polijsten. Slechte elementen zullen wij zonodig trekken. Bij honden en katten zal een reiniging van het gebit over het algemeen onder sedatie –een lichte narcose- gebeuren. Wanneer wij verwachten dat uw dier na de gebitsbehandeling pijn zal krijgen, zullen wij natuurlijk voor goede pijnstilling zorg dragen.

Klik HIER om meer informatie over het gebit van uw KAT in PDF formaat te downloaden.

Klik HIER om meer informatie over het gebit van uw HOND in PDF formaat te downloaden.

Konijnen en knaagdieren

Onze dierenartsen hebben een grote ervaring met en interesse in konijnen en knaagdieren.

Chirurgie

Bij konijnen en knaagdieren wordt met de grootst mogelijke zorg omringd: zo gebruiken wij gasnarcose en is er veel aandacht voor pijnstilling rondom zo’n operatie.

Neutraliseren

Voortplanting wordt voorkomen door rammen en voedsters te neutraliseren. Dit is bij de ram mogelijk zodra de testikels zijn ingedaald, dit gebeurt meestal rond 3 maanden leeftijd. Door rammen te neutraliseren is er veel minder kans op gedragsproblemen zoals vechten, bijten en sproeien. Voedsters kunnen geneutraliseerd worden vanaf 6 – 7 maanden. Sterilisatie verkleint het risico op baarmoederkanker op latere leeftijd en voedsters worden in het algemeen liever na deze ingreep.

Vaccinaties voor konijnen, een essentieel onderdeel van hun gezondheidszorg!

Ook bij konijnen komen besmettelijke ziektes voor. Gelukkig hebben we de mogelijkheid om uw dier tegen enkele ziektes te beschermen door  een vaccinatie.

Als enkele jaren bestonden er vaccins tegen Myxomatose en VHD1. In 2015 is een mutatie van het VHD virus ontstaan, dat VHD2 genoemd wordt. De oude vaccins waren hiertegen niet werkzaam.

Myxomatose wordt vooral overgebracht via insectenbeten (vliegen, muggen enz); we zien daarom ook konijnen die binnenshuis wonen besmet worden. Als een niet-gevaccineerd konijn besmet wordt, zal hij eigenlijk altijd overlijden!

VHD1 en VHD2 worden door direct contact overgebracht, maar ook via besmette materialen of voer (gras, hooi enz). Al zien we bij konijnen besmet met VHD ziektes geen duidelijke ziektesymptomen, omdat de problemen inwendig zijn (bijvoorbeeld inwendige bloedingen) een groot percentage gaat er wel aan dood.

Gelukkig hebben we ook tegen de nieuwe variant een vaccin beschikbaar.

Wij raden u aan om jaarlijks een bezoek aan onze praktijk te brengen. Tijdens dit bezoek controleren we uw konijn van kop tot staart; zo nodig knippen we zijn nagels, en geven we een voedingsadvies. Ook zullen we hem de benodigde vaccinaties geven. De vaccinaties zijn 1 jaar werkzaam, en mogen gegeven worden vanaf 10 weken leeftijd.

Als u met meerdere konijnen komt, dan krijgt u korting voor elk volgend konijn.

Voor meer informatie over VHD zie Dierenkliniek Wilhelminapark

SAS

Hebt u een konijn of cavia dat niet goed eet, kleine (of minder) keutels heeft, en sloom of hangerig is, dan heeft hij klachten, die passen bij een kwaal die we SAS  (Secundair Atonie Syndroom) noemen.

  • Klik HIER voor meer informatie op onze aparte pagina voor SAS.
  • Of download de informatie over SAS HIER in PDF formaat
  • Klik HIER voor informatie over dwangvoeren bij konijnen en cavia’s.

Als u meer wilt weten over de verzorging, de gezondheid, voeding, sterilisatie en castratie van uw konijn vragen wij u contact op te nemen met onze praktijk.

Wij zijn graag bereid om u meer informatie te geven.